menu
magyar English Kapcsolat

Prototípusgyártás, mérnöki tervezés

Cégünk 3D Systems magyarországi kompetencia központjaként különféle additív technológiával működő berendezésekkel rendelkezik, amelykkel ügyfeleink részére egyedi prototípusok készítünk. Ezen túlmenően gyártási kapacitásunk alkalmas kisebb szériák elkészítését is. Az eltérő alapanyaggal feltöltött printerek lehetővé teszik számunkra, hogy a felhasználói iényekhez igazítottan a megoldások széles skáláját kínáljuk. Az eltérő rugalmassággal, szilárdsággal, hőállósággal rendelkező építőanyagok jól illeszkednek a felhasználi igényekhez.  Szinte nincs olyan műszaki követelmény amelyre ne tudnánk megfelelő megoldást kínálni. 

 

Éljen a gyors prototípus készítést lehetőségével

A formatervezők által megálmodott tárgyak fizikai megvalósítása soha nem volt ennyire egyszerű, gyors és olcsó mint napjainkban. A 3D Systems által prototípusok megvalósítására szolgáló digitális megoldások optimális munkafolyamatot kínálnak a projektek továbbfejlesztéséhez és gyorsításához.

 

A 3D Systems által elmúlt 30 évben kifejlesztett additív gyártási technológia új lehetőségeket nyitott meg a gyors prototípus készítés területén. A korábban fáradságos és időigényes munkával elkészített első mintadarabok manapság napok vagy akár órák alatt kézben foghatók. A terméktervezési és a gyártmányfejlesztési folyamat hatékonyabbá váltak, amelynek eredményeként az új termék piacra kerülési ideje lerövidült, azaz a termelékenység megnőtt.

 

 

 

Digitális tervezés a prototípuskészítésben

A 3D-ben nyomtatott prototípus közvetlenül a CAD tervből készül, így a tárgy méretétől és a gyártási technológiától függően mindössze néhány órára van szükség a modell elkészítésére, amely a hagyományos CNC megmunkálás módszereivel akár hetekig is eltarthat. Ez a felgyorsult kivitelezés lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy gyorsabban eljussanak a kiváló minőségű végtermék előállításához. Az additív gyártási technológiával a tervezők nap mint nap újabb iterációkat készíthetnek a fejlesztés alatt álló termékből, amely lehetővé teszi a folyamatosan módosuló terv újabb és újabb iterációinak egyidejű összevetését, miközben hagyományos eljárással valószínűleg be kellett volna érni egyetlen végső prototípus elkészítésével. Az iterációk elemzése összességében azt eredményezi, hogy a fejlesztőknek idejük és lehetősége marad a tervek legapróbb részleteink kidolgozására is változatlan vállalási határidők mellett.   

 

 

Visszatervezés - tárgyak digitalizálása

Mérnöki visszatervezés során a fizikai alkatrészekről az Evixscan professzionális 3D szkenner segítségével egy térbeli pontfelhőt hozunk létre, amelyből ezt követően visszatervezéssel állítjuk elő a parametrikus CAD modelleket.

A Geomagic® Design X™ az iparág legátfogóbb fordított tervezési szoftvere. Egyesíti a CAD szabványokat a 3D-s szkennelési adatok feldolgozásával, így olyan parametrikusan szerkeszthető zárt modellek hozhatók létre, amelyek kompatibilisek a legelterjedtebb CAD alkalmazásokkal.

A Geomagic® Design X™-et kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy a 3D szkennelési adatokat kiváló minőségű funkcionális CAD modellekké alakítsa. A térfogat és a nagy pontosságú felületmodellezés kombinációja, a 3D-s állományok, a sokszögmodellek és a pontfelhők rugalmas feldolgozása kategóriájában is egyedülállóvá teszi a Geomagic® Design X™ szoftvert. A nagy precizitású Evixscan Heavy Duty Quadro szkenner és a sokoldalú Geomagic® Design X™ egy olyan párosítás, amely segítségével tetszőleges szkennelt állományból gyártásra alkalmas modellek készíthetők. Az Evixscan tervező mérnökei terméküket kifejezetten a Geomagic® Design X™ használatára optimalizálták.

 

Mérnöki tervezés akár ötlet alapján

Amenyiben van egy ötlete vagy akár egy bejegyzett szabasalma amely mg nem öltött fizikai testet de szerené az első darabot a kezében tartani, akkor a segítségére tudunk leni. Mérnökeink segítségével műszaki rajzból vagy akár egy ötletből is fizikai valóság lehet. Ön elképzeli mi formába öntjük!

 

Lépjen egy magasabb szintre a termékfejlesztésben

Éljen az új technológiai lehetőségekkel és a tervezés alatt álló alkatrészeket már a fejlesztés kezdeti stádiumában a leendő végterméket leginkább megközelítő additív technológiával készítse el és a prototípust a valóságot leginkáb megközelítő környezetben tesztelje. A vizsgálatok során nagyon hasznosak információk gyűjthetők a termék termikus, kémiai és mechanika viselkedéséről, amely a tervezés további fázisait jelentősen lerövidheti.

A funkcionális prototípusok alkalmazásával könnyedén vizsgálhatja a különféle gyártási folyamatokat, az alkatrészek geometriai kialakítását és súlyát, az összeszerelés lépéseit amely hozzájárul az optimális gyárthatóság meghatározásához.

Az additív gyártási technológia segítségével kész alkatrészeket hónapok helyett, napok alatt elkészíthet az időigényes és igen költséges szerszámgyártás szükségessége nélkül.

 

*******************

Jelenleg az alábbi 3D Systems készülékekkel vállalunk additív gyártást:

 

ProJet 7000HD

                    

Alkalmazott alapanyag: VisiJet® SL Clear - áttetsző plexi jellegű tulajdonságot mutat. Kellően szilárd, kemény de nem rideg anyag, így egymásba pattintható alkatrész elemek gyártására is alkalmas. Mivel UV érzékeny elsősorban beltéri alkalmazásra ajánljuk.  

Felhasználási terület: Az SLA technológia műszaki megoldásából adódóan - miszerint UV érzákeny folyadék felszínén lézer fény segítségével hozza létre az épített tárgy adott szeletét - nagyon nagy részletgazdagsággal és méret pontossággal rendelkezik. A különféle additív gyártási megoldások között az SLA esetében lehet a legnagyobb pontosságot elérni, ezért kiválóan alkalmas prototípus gyártásra, kisszériás végtermékek elkészítésére, hibás vagy már nem beszerezhető alkatrészek pótlására.

Felületi minőség: A legfinomabb felületi minőség érhető el, ezért mindenféle felületi kezelés nélkül alkalmas akár áramlástani modellek vagy vákuumöntéshez ősminták készítésére.

    

*******************

MultiJet nyomtatási megoldások nagyobb méretű prototípusokhoz

A 3D Systems multijet nyomtatási (MJP) megoldásai nagyobb beépítési volument kínálnak (akár 20,4 x 15x 11,8 hüvelykig), amely már a professzionális ipari osztály belépő szintű platformjai. A széles anyagválasztéknak köszönhetően az MJP 3D nyomtatók széles körben felhasználhatók különféle prototípusok elkészítéséhez. Az MJP nyomtatók piezo jet nyomtatási technológiája elvében nagyon hasonló a tintasugaras nyomtató esetében már jól ismert megoldáshoz, azonban a „végtermék” nem egy sík nyomat, hanem egy rétegről-rétegre egymásra épített térbeli tárgy. A 70 fokon megolvadó támaszanyag megkönnyíti a szükséges támasztékok eltávolítását, a 3D Systems egyedülálló „Hand free” technológiája emberi kéz érintése nélkül a legapróbb részletek finomságát is garantálja. A kifinomult eljárás mozgó és precízen egymásba illeszkedő alkatrészekkel előállítását is lehetővé teszi.  Az MJP 3D építőanyagok ABS és a polipropilén tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

ProJet MJP2500Plus (egyik gépünk)

 

Alkalmazott alapanyag: VisiJet M2S-HT90 - áttetsző építőanyag, amely egyedülálló hőűllósággal rendelkezik, így alkalamas 100 C fokos környezetben működő alkatrészek elkészítésére. A finoman kidolgozott forma és felületi minőség az alkatrészek között nagyon pontos illesztés biztosít. Az alapanyag UV érzékeny, ezért elsősorban beltéri alkalmazásra ajánlott.  

Felhasználási terület: A VisiJet M2S-HT90 alkalmas alacsony nyomású föccsöntő rendszerek esetében formaadó elem elkészítéséra.  A pontos illesztések, az apró részletek kidolgozottséga lehetővé teszi funkcionálisan működ alkatrész egységek teszelését. Az MJP technológia esetében a támaszanyag eltávolítása kiolvasztással történik, amely a legapróbb részletek sértetlenségét is garantálja.  

Felületi minőség: Az elkészített nyomat homokszórt felületi minőséggel rendelkezik.

 

 

ProJet MJP2500Plus (másik gépünk)

Alkalmazott alapanyag: VisiJet M2R-WT - fehér színű építőanyag, amely megfelelő rugalmassággal rendelkezik egymásba pattintható alkatrészek előállítására. A finoman kidolgozott forma és felületi minőség az alkatrészek között nagyon pontos illesztés biztosít. Az alapanyag UV érzékeny, ezért elsősorban beltéri alkalmazásra ajánlott.  

Felhasználási terület: Az MJP nyomtatás mindenek előtt mérnöki tervezést támogató rapid prototípusok készítésére ajánlott. A pontos illesztések, az apró részletek kidolgozottséga lehetővé teszi funkcionálisan működ alkatrész egységek teszelését. Az MJP technológia esetében a támaszanyag eltávolítása kiolvasztással történik, amely a legapróbb részletek sértetlenségét is garantálja.  

Felületi minőség: Az elkészített nyomat finom felületi minőséggel rendelkezik.

 

 

 

*******************

 

 

ProJet MJP3600

Alkalmazott alapanyag: VisiJet® M3-X - plexi szerűen áttetsző építőanyag, amely nagy szilárdsággal rendelkezik, különleges tulajdonsága a 400 oC fokig való hőálloság. A finoman kidolgozott forma és felületi minőség az alkatrészek között nagyon pontos illesztés biztosít. Az alapanyag UV érzékeny, ezért elsősorban beltéri alkalmazásra ajánlott.  

Felhasználási terület: Az VisiJet® M3-X építóanyag kellő keménységel és szilárdsággal rendelkezik beépíthető alkatrészek gyártására is. Különleges tulajdonsága a relatív magas hőálóság, amely alkalmassá terszi, alacsony nyomású fröccsöntő szerszámok akár 24 óra alatt történő elkészítésére. Amenyiben néhány száz darab alkatrész legyártása szükséges az M3-X alapanyag segítségével a szerszám rövid hatéridővel elkészíthető.

MJP nyomtatás mindenek előtt mérnöki tervezést támogató rapid prototípusok készítésére ajánlott. A pontos illesztések, az apró részletek kidolgozottséga lehetővé teszi funkcionálisan működ alkatrészek teszelését. Az MJP technológia esetében a támaszanyag eltávolítása kiolvasztással történik, amely a legapróbb részletek sértetlenségét is garantálja.  

Felületi minőség: Az elkészített nyomat finom felületi minőséggel rendelkezik.

 

 

*******************

 

ColorJet nyomtatás (CJP) - ProJet CJP660Pro

A 3D Systems ProJet CJP x60 sorozatú 3D nyomtatói színes 3D nyomtatást kínálnak, relatív alacsony működési költség mellett. Az elsősorban prezentációs területen alkalmazható CJP technológia olyan színes tárgyak előállítását teszik lehetővé, amelyek kiválóan alkalmasak oktatási intézményekben demonstrációs eszközökként, orvosi beavatkozásokat megelőző konzultációs modellként, vagy akár építészeti és művészeti alkotások makettjaként. Az egymáshoz illeszkedő „full color” alkatrészek korlátozott mértékben funkcionális működés bemutatását is lehetővé teszik. Az elkészült tárgyak fizikai behatásokra érzékenyek, ütés, elejtés esetén eltörhetnek.

 

Alkalmazott alapanyag: VisiJet® PXL™ - fehér  por alapú építőanyag, amelyre a nyomtatási techmológia során full color bevonat kerül. Az elkészült tárgy érzékeny a fizikai behatásokra, törékeny. 

Felhasználási terület: A VisiJet® PXL™ építőanyagból készített színes tárgyak elsősorban prezentációs, szemléltető célokat szolgálnak. 

Felületi minőség: Az elkészített nyomat kicsit érdes, műkő tapintású felülettel rendekezik.

 

 

 

 

 

*******************

 

 

Figure 4 Standalone

Alkalmazott alapanyag: A Figure 4 Standalone DLP nyomtató működési sajátosságából adódóan az alapanygok cseréje igyen egyszerűen megoldható. Ennek köszönhetően minden rendelkezésre álló alapanygból tudunk bérnyomtatást vállalni.

A jelenleg választható alapanyok listája:

FIGURE 4 TOUGH-GRY 10

FIGURE 4 TOUGH-GRY 15

FIGURE 4 FLEX-BLK 20 - Polipropilén hatású ellenálló fekete műanyag

FIGURE 4 ELAST-BLK 10 - Gumiszerűen rugalmas

Felhasználási terület: Különféle mechanikai tulajdonságokal rendelkező kis és közepes méretű preciz alkatrészek, teszt modellek,  ékszer öntési minták, rugalmas tömítő elemek készítéséhez.

 

 

*******************

FabPro1000

Alkalmazott alapanyag: A FabPro1000 DLP nyomtató esetében is az építő anyag egy könnyedén eltávolítható épító egységben helyezkedik el, így a különféle alapanygok cseréje gyors és egyszerű. Ennek köszönhetően a különféle építőanagokból tudunk teszt és bérnyomtatást vállalni.

A jelenleg választható alapanyok listája:

FabPro Proto GRY

FabPro Tough BLK

FabPro JewelCast GRN

Felhasználási terület: Különféle mechanikai tulajdonságokal rendelkező kis és közepes méretű preciz alkatrészek, teszt modellek,  ékszer öntési minták, rugalmas tömítő elemek készítéséhez.

Kérje egyedi ajánlatunkat !

 

e-mail:

Telefon: +36 1 477 4050

+36 30 277 4056